Το δικαίωμα του πολίτη να καθορίζει τη ζωή και το μέλλον του αποτελεί την βασική αρχή μιας δημοκρατικής κοινωνίας.  Οι εκλογές κάθε τέσσερα χρόνια δεν σημαίνουν ότι ο πολίτης θα πρέπει να συμμετέχει στα κοινά μόνο ρίχνοντας στην κάλπη την ψήφο του.  Ο έλεγχος της εξουσίας, την οποία δίνει ο πολίτης στους εκλεγμένους αντιπροσώπους του, είναι απαράβατος όρος για να μην μεταβάλλεται ο έχων θέση ευθύνης από υπηρέτης του κοινωνικού συμφέροντος σε καταχραστή της εξουσίας που του εμπιστεύθηκε ο λαός.

Η ευθύνη για την δημοκρατική λειτουργία και την αρχή της διαφάνειας  της τοπικής αυτοδιοίκησης είναι συλλογική και δεν έχουμε δικαίωμα να την αποποιηθούμε γιατί είναι ευθύνη του ελεύθερου και δημοκρατικά σκεπτόμενου πολίτη που θέλει να είναι ενεργός, δημιουργικός και όχι έρμαιο των συμφερόντων. Κανένας λοιπόν δεν είναι άμοιρος των ευθυνών του. Δεν επιτελούμε το καθήκον μας όταν εξαντλούμε την συμμετοχή μας στα κοινά με την ψήφο μας. Ενεργοί και δραστήριοι είμαστε όταν απαιτούμε συμμετοχή στην κοινωνικοοικονομική διαμόρφωση της πραγματικότητας.  Επιτυγχάνεται δε με την δημιουργική εργασία, την κοινωνική αλληλεγγύη, τη συμμετοχή όλων μας στην λήψη αποφάσεων, με θεσμούς που θα  επιτρέπουν τον κοινωνικό έλεγχο.

Επιπλέον βασική εγγύηση ανάπτυξης ενός δήμου είναι ο ενημερωμένος πολίτης, καθώς τότε αποκτούν αξία η δημοκρατία, οι εκλογές, τα δικαιώματα. Κανένα δημοκρατικό αίτημα δεν ικανοποιείται χωρίς ενημερωμένο πολίτη. Δημοκρατία και ελεύθερη ενημέρωση είναι αξίες αλληλένδετες.

Μια ακόμη παραδοχή για την ομαλή λειτουργία της δημοτικής Αρχής είναι η ανάγκη να εκπροσωπεί πραγματικές κοινωνικές τάσεις και όχι να μεταβάλλει την ενασχόλησή της με τα κοινά αυτοσκοπό και μέσο προσωπικής ανάδειξης. Πρέπει να αποτελείται από ανθρώπους με αρχές και συγκεκριμένες κοινωνικές κατευθύνσεις που να μην είναι προσκολλημένοι σε συμφέροντα (πολιτικά/οικονομικά) και να μην εξαγοράζουν την εύνοια των πολιτών με ανταλλάγματα, με μικρές ή μεγάλες εξυπηρετήσεις.

Ένας ικανός άνθρωπος που μπορεί να εγγυηθεί ένα καλύτερο και δημιουργικό αύριο για τον Δήμο Σητείας, με δυναμική παρουσία στην προηγούμενη δημοτική Αρχή από την πλευρά της αντιπολίτευσης, με ανεπτυγμένο δημοκρατικό ιδεώδες και υπέρμετρη αγάπη για τον τόπο είναι ο Νίκος Καραμανωλάκης.

Με την παρουσία του στο δημοτικό συμβούλιο έχει έμπρακτα αποδείξει ότι πάνω από όλα τα επιμέρους θέματα σημασία έχει η προσφορά με ανιδιοτέλεια. Ο Νίκος Καραμανωλάκης, δεν αναδείχθηκε στο πολιτικό προσκήνιο μέσα από εσωκομματικές διαδρομές, αλλά ξεχώρισε μέσα από τους κοινωνικούς αγώνες υπερασπιζόμενος το γενικό συμφέρον. Δεν δίστασε να κοινοποιήσει στους πολίτες επιλογές που θα έβλαπταν τον τόπο (λατομείο πάνω από την πηγή της Ζου), να αποκαλύψει λανθασμένες πρακτικές (εξίσωση τιμής πόσιμου νερού Σητείας-χωριών από ΔΕΥΑΣ) και να διεκδικήσει  επιτυχώς τα αυτονόητα για ένα δήμο που δεν εξελίσσεται (αντικατάσταση αμιαντοσωλήνων στην πόλη της Σητείας).

Ελεύθερα μπορείς να οραματιστείς, να υπερασπιστείς, να διεκδικήσεις και να επιτύχεις όταν δεν έχεις κανενός είδους κομματική εξάρτηση και ιδεολογική προσκόλληση. Αυτή η δημιουργική ελευθερία διακρίνει τον Νίκο Καραμανωλάκη. Είναι ένας άνθρωπος που υπηρέτησε υπεύθυνα το θεσμικό του ρόλο υπηρετώντας τον άνθρωπο και όχι την καρέκλα-προσωπικό συμφέρον.

Δεν λειτούργησε εκ του ασφαλούς μένοντας έξω από τις συζητήσεις για φλέγοντα ζητήματα ή σιωπηλός στο περιθώριο περιμένοντας την κατάλληλη στιγμή να επωφεληθεί από τις λανθασμένες επιλογές της απερχόμενης δημοτικής Αρχής.  Υπήρξε αυστηρός κριτής και συνεχώς αναδείκνυε τις όποιες αστοχίες, μένοντας πιστός στις ηθικές αρχές του και την ευθύνη που έφερε εκπροσωπώντας τους δημότες που τον εμπιστεύθηκαν με την ψήφο τους στην προηγούμενη εκλογική διαδικασία.

Είναι λοιπόν πρέπον, να κρίνουμε τον κάθε υποψήφιο σύμφωνα με τις προγραμματικές του δηλώσεις και τις προοπτικές επίτευξης των στόχων του. Ο Νίκος Καραμανωλάκης δεν μοιράζει υποσχέσεις και «θα»…, που μπορεί να είναι εύηχα και να βρίσκουν αρκετούς αποδέκτες στο ευρύ κοινό. Τα διαπιστευτήριά του, είναι οι αγώνες που έδωσε εντός και εκτός του Δημοτικού Συμβουλίου, δηλώνοντας παρών σε κάθε προβληματική που έχριζε επίλυσης και βρισκόμενος πάντα στο πλευρό της τοπικής κοινωνίας με αίσθημα ευθύνης.

Αξίζει επομένως να στηριχθεί και να δοθεί η ευκαιρία στον Νίκο Καραμανωλάκη να υλοποιήσει ένα καινούργιο, ένα διαφορετικό όραμα ανάπτυξης και ανασυγκρότησης για τον τόπο μας,. Συνοδοιπόροι του σε αυτό το εγχείρημα νέα πρόσωπα, με ήθος και εντιμότητα, με διάθεση για σκληρή εργασία και επιστημονικό υπόβαθρο. «Μαζί στο Αύριο», θα γυρίσουμε όλοι μαζί σελίδα, ανοίγοντας ένα κεφάλαιο ελπιδοφόρο, με προοπτικές πολυποίκιλης ανάπτυξης.

 

ΓΙΩΡΓΟΥΛΑΚΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος

του Συνδυασμού «Μαζί στο Αύριο»