Φίλες και Φιλοι,

ο νέος εκλογικός νόμος, ονόματι «Κλεισθένης», είναι πραγματικά ένα αχαρτογράφητο τοπίο, καθώς οι συνθήκες που πρόκειται να δημιουργηθούν είναι εντελώς νέες και μη δοκιμασμένες έως σήμερα σε κανένα απολύτως επίπεδο. Προσωπικά θεωρώ ότι αυτό, δεν είναι απαραίτητα κακό.

Πιστεύω ότι θα πρέπει να το αντιμετωπίσουμε σαν ευκαιρία για να πάμε ένα βήμα μπροστά σαν τοπική κοινωνία και σαν τοπική αυτοδιοίκηση. Σαν ευκαιρία να ξεφύγουμε επιτέλους από τις λογικές και τις πρακτικές του «αποφασίζω και διατάσω», αφού διαθέτω την πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου. Είναι μία ευκαιρία να πάμε στην λογική της συναίνεσης και της συνεργασίας. Ωστόσο, τίθενται δύο ζητήματα-ερωτήματα:

1.Ποιοι είναι αυτοί που μπορούν να συνεργαστούν και με ποιο τρόπο;

2.Ποιοι είναι αυτοί που μπορούν να πετύχουν συγκλίσεις και σε ποιο επίπεδο;

Γνώμη μου είναι ότι όσοι επιδίδονταν τόσα χρόνια σε μια συνεχή και αγωνιώδη προσπάθεια επανεκλογής, δεν επιθυμούν κατά βάθος συνεργασίες. Όσοι έχουν κομματικές ή άλλου είδους «αγκυλώσεις», δεν μπορούν να καταφέρουν συγκλίσεις. Είναι οι ίδιοι που επιθυμούν ισχυρές πλειοψηφίες στη διάσταση του «ενός ανδρός Αρχή» και είναι οι ίδιοι που αντιτάχθηκαν πρώτοι στο νέο εκλογικό νόμο. Είναι επίσης οι ίδιοι που θέτουν τις συνεργασίες στο επίπεδο του «δούναι και λαβείν», διότι έτσι έμαθαν να επιβιώνουν πολιτικά, έτσι σκέφτονται και αυτό ξέρουν να κάνουν. Πρόκειται για παλαιοκομματικές τακτικές που βάζουν πάντα στην εξίσωση την παράμετρο του πολιτικού κόστους-ωφέλειας.

Ως εκ τούτου, η επιλογή των πολιτών για τον αυριανό Δήμαρχο Σητείας είναι πολύ κρίσιμη και καθοριστική. Διότι μόνο αυτός που δεν ανδρώθηκε πολιτικά μέσα από εσωκομματικές διαδρομές μπορεί να συνθέσει στο επίπεδο των αποφάσεων κοινής ωφέλειας. Μόνο αυτός που έχει αγνές προθέσεις μπορεί να διοικήσει χωρίς αποφάσεις τακτικής. Μόνο αυτός που δεν έχει ως αυτοσκοπό την πολιτική του καριέρα, μπορεί να συνεργαστεί στο επίπεδο των ικανών και όχι των διατεθειμένων.

Ο τόπος μας δεν έχει άλλα περιθώρια να κάνουμε βήματα πίσω. Θέλουμε έναν Δήμαρχο που θα φέρνει θέματα στο Δημοτικό Συμβούλιο για αποφάσεις κοινής αποδοχής λόγω κοινής ωφέλειας. Οι προκλήσεις του μέλλοντος μας καλούν να τις αντιμετωπίσουμε και οφείλουμε να το κάνουμε βάζοντας τη Σητεία πρώτα απ’ όλα. Το χρωστάμε στους εαυτούς μας, το χρωστάμε στις επόμενες γενιές και για αυτές, αφήνουμε πίσω το χθες… προχωράμε Μαζί στο Αύριο.

Γιώργος Τσίχλας