Στο γραφείο όπου στεγάζεται το Πρόγραμμα της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τη  φιλοξενία προσφύγων στην περιοχή επισκέφτηκε ο υποψήφιος Δήμαρχος Σητείας Νίκος Καραμανωλάκης, συνοδευόμενος από τον υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο και μέλος του συνδυασμού «Μαζί στο Αύριο» Χαράλαμπο Σπυριδάκη.

Στην πόλη της Σητείας διαμένουν εδώ και ενάμισι χρόνο 31 οικογένειες Σύριων και Ιρακινών, που απαρτίζονται από συνολικά 150 άτομα. Σύμφωνα με την ενημέρωση των κοινωνικών λειτουργών του προγράμματος, οι φιλοξενούμενοι, έχουν την απαραίτητη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη με ΑΜΚΑ για όλους, ενώ η αρωγή του εθελοντικού κοινωνικού παντοπωλείου έχει παίξει καθοριστικό ρόλο στην εξασφάλιση καθημερινών αναγκών.

Εντυπωσιακό είναι ότι οι περισσότερες οικογένειες είναι πολυτεκνικές, γεγονός που προκάλεσε το ενδιαφέρον του προέδρου των πολυτέκνων Σητείας κ. Σπυριδάκη. Πρόκειται για πολυμελής οικογένειες με αυξημένες ανάγκες εξού και η αγωνία τους σχετικά με την διαδικασία έκδοσης ΑΦΜ, ώστε να έχουν τη δυνατότητα νόμιμης εργασίας.

Ο κ. Καραμανωλάκης, δήλωσε ευχαριστημένος από τον τρόπο που η τοπική κοινωνία έχει αγκαλιάσει τους κατατρεγμένους ανθρώπους, ενώ έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον σχετικά με την ένταξη των παιδιών στα τμήματα υποδοχής που λειτουργούν στο 1ο και το 3ο Δημοτικό Σχολείο. «Είναι ευχάριστο ότι το πρόγραμμα φιλοξενίας υλοποιείται ομαλά. Γνωρίζουμε πολύ καλά τι πάει να πει προσφυγιά και μπορούμε εύκολα να συναισθανθούμε την αγωνία, τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς. Δηλώνω αρωγός σε κάθε μελλοντική ανάγκη που μπορεί να προκύψει», είπε ο κ. Καραμανωλάκης.