Ζήρος, ένα κεφαλοχώρι των άλλοτε 700 + κατοίκων, χτισμένο στην πλαγιά του βουνού και έδρα του πρώην Δήμου Λεύκης. Ένα γραφικό χωριό με φυσική ομορφιά και ιστορία, διαφορετική κουλτούρα και ανάπτυξη που τώρα βιώνει κι εκείνο την εγκατάλειψη και την ερημοποίηση δυστυχώς όπως πολλά χωριά της επαρχίας μας.

Η ομάδα μας «Μαζί στο Αύριο», επισπεύτηκε τη Ζήρο την Τρίτη 26 Μαρτίου, όπου είχαμε μια σημαντική συνάντηση με τοπικούς φορείς και κατοίκους, οι οποίοι άκουσαν τον υποψήφιο δήμαρχο και στη συνέχεια αντάλλαξαν τις απόψεις τους. Ο κ. Καραμανωλάκης επισήμανε στην ομιλία του ότι πρέπει να δοθούν κίνητρα στα χωριά μας τα οποία δεν τυγχάνουν των κοινών οφελών της πόλης. Στα χωριά μας, αυτούς τους θεματοφύλακες του πολιτισμού και της παράδοσης. Υπάρχουν χρηματοδοτικά προγράμματα τα οποία χάνονται τόνισε ο κ. Καραμανωλάκης και για τον λόγο αυτό πρέπει να λειτουργεί ειδικό μελετητικό γραφείο για πρωτογενή ενημέρωση κατευθείαν από την Ευρώπη. Και αφού από τον σχεδιασμό του ΒΟΑΚ μείναμε απέξω, πρέπει να δώσουμε πρώτη προτεραιότητα στο δρόμο Σητεία-Μακρύ Γιαλός- Ιεράπετρα, καθώς έχουμε τα αναπτυξιακά έργα λιμάνι, αεροδρόμιο, δυο πύλες εισόδου για το Λασίθι. Αναφερόμενος σε θέματα άρδευσης ύδρευσης και καθαριότητας και αφουγκραζόμενος την πρόεδρο της κοινότητας για την προσπάθεια αλλά και τις ελλείψεις, Ζήρου-Ξεροκάμπου, ο υποψήφιος δήμαρχος αναφέρθηκε στο τέλος ότι η Ζήρος έχει δυο πόλους. Ο ένας είναι ο τουρισμός και ο άλλος η ενέργεια καθώς αναμένεται μεγάλη επένδυση με ηλιοθερμικό πάρκο.

Είμαστε ενεργειακός κόμβος διεθνούς εμβέλειας αλλά κατά πόσο αυτό βλάφτει ή ωφελεί την περιοχή; Πιστεύουμε ότι πρέπει να επενδύσουμε στον τουρισμό, για την ανάπτυξη, για την πρόοδο για μια ασφαλή πορεία. Η Ζήρος και ο Ξερόκαμπος είναι ένας τόπος με ιδιομορφία και ιδιαίτερο φυσικό κάλος, ένα γεωπάρκο και τόπος έλξης για τους ξένους. Ευελπιστούμε να τον αξιοποιήσουμε, να τον αναδείξουμε και το κυριότερο να μην τον αφήσουμε σε μαρασμό. Ευχαριστούμε όλους όσους συμμετείχαν στο κοινό τραπέζι της συζήτησης και πιστεύουμε να επιτύχουμε σε ένα αύριο με τις καλύτερες προοπτικές.

Άννα Τακάκη