1.ΟΡΘΗ ΔΙΑΧΕΙΡΗΣΗ ΤΟΥ ΥΔΑΤΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ

Η οικονομία του Δήμου μας στηρίζεται βασικά σε δυο πυλώνες, το τουρισμό και τον πρωτογενή τομέα, που εξαρτώνται άμεσα από την επάρκεια και τη ποιότητα του νερού, την προστασία των υδατικών πόρων και τη δημιουργία έργων υποδομής. Είναι λοιπόν μείζονος σημασίας ο σωστός σχεδιασμός και η ορθολογική διαχείρηση του υδάτινου δυναμικού. Οι φετινές βροχοπτώσεις δεν πρέπει να δημιουργούν εφησυχασμό. Ο Δήμος μας είναι από τους πλέον ξηροθερμικούς Δήμους της Κρήτης και πρέπει πάντα να έχουμε στο νου μας το  εφιαλτικό σενάριο της λειψυδρίας των ετών 2015-16-17!

Πρέπει άμεσα να διεκδικήσουμε την επανένταξη των μεγάλων εγγειοβελτιωτικών έργων, του φράγματος των Λιθινών , των Χοχλακιών και την ολοκλήρωση της Λιμνοδεξαμενής της Ζου.

Παράλληλα πρέπει να ανατεθεί μελέτη για τη κατασκευή μικρών φραγμάτων σε ρέματα και χειμάρρους που θα καθυστερούν τη ροή του νερού και θα ενισχύουν τον εμπλουτισμό του υδροφόρου ορίζοντα

Εννοείτε ότι είναι μονόδρομος η επαναχρησιμοποίηση του νερού για αρδευτικούς σκοπούς με αναβάθμιση των βιολογικών καθαρισμών προς τριτοβάθμια επεξεργασία.

Απαραίτητο δε θεωρώ, τη δημιουργία μιας μεγάλης μονάδας  αφαλάτωσης ακολουθώντας τις ορθές πρακτικές και την προηγμένη τεχνολογία άλλων δήμων. Σίγουρα  μειονέκτημα είναι το κόστος εγκατάστασης και λειτουργίας, το οποίο οδηγεί σε αυξημένο κόστος του παρεχόμενου νερού σε σχέση με τις ήδη υπάρχουσες τιμές, όμως όπως ανέφερα η επάρκεια του νερού είναι απαραίτητη προϋπόθεση διασφάλισης της ανάπτυξης και της προόδου.

2.ΜΕΓΑΛΑ ΟΔΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ

Ο Δήμος μας  πρέπει να καταστεί πύλη εισόδου της Ανατολικής Κρήτης αφού διαθέτει τις απαραίτητες υποδομές όπως το Αεροδρόμιο και το Λιμάνι. Όμως είναι πολύ ορατός ο κίνδυνος απομόνωσης του τόπου μας λόγω αποδυνάμωσης των παραπάνω υποδομών αν δεν ολοκληρωθούν τα μεγάλα οδικά. Στη παρούσα φάση η υλοποίηση του δρόμου Σητεία-Μακρύ Γιαλού κρίνεται εντελώς απαραίτητη, είναι έργο κομβικής σημασίας. Υπάρχει μελετητική ωριμότητα ενώ το κόστος δεν είναι απαγορευτικό. Εννοείται ότι δεν απεμπολούμε το ΒΟΑΚ που όπως όλοι γνωρίζουμε, λανθασμένοι χειρισμοί και ολιγωρία μας οδήγησαν εκτός σχεδιασμού.  Πρέπει λοιπόν άμεσα ο Μακρύς Γιαλός και η Ιεράπετρα, με διαδημοτική συνεργασία να έρθουν πιο κοντά στη Σητεία διότι υπάρχει τεράστια αναπτυξιακή προοπτική στη περιοχή ενώ παράλληλα ο τουριστικός και γεωργικός τομέας θα προσανατολιστούν προς την περιοχή μας. Όπως έχει πει χαρακτηριστικά  στο παρελθόν ο δήμαρχος Ιεράπετρας “ο Δήμος Σητείας πρέπει να ανοίξει την πόρτα στην Ιεράπετρα και να εκμεταλλευτεί την συνεργασία της, στους κοινούς αναπτυξιακούς στόχους”.

Πρέπει να γνωρίζουμε ότι το παραπάνω “φιλέτο” διεκδικούν και άλλοι, υπάρχουν τεράστια συμφέροντα λόγω και του νέου αεροδρομίου στο Καστέλι.  Η εταιρεία που θα διαχειριστεί το νέο αεροδρόμιο θα λειτουργήσει άκρως ανταγωνιστικά. Ήδη προωθούνται μελέτες που αφορούν το οδικό δίκτυο Ιεράπετρα-Μύρτος-Βιάννος-Καστέλι. Ο δρόμος Καστέλι-Ηράκλειο έχει ήδη ολοκληρωθεί. Η όποια αδράνεια από τη μεριά μας θα είναι καταστροφική.

Συνεχίζεται…

ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΑΜΑΝΩΛΑΚΗΣ