Μια ενδιαφέρουσα και γόνιμη επίσκεψη έγινε χθες βράδυ στα δυο όμορφα και ιστορικά χωριά της επαρχίας μας, τα πάλαι ποτέ Βαβέλοι και Κανένε, ή με τη σημερινή ονομασία Νέα Πραισός και Άγιος Σπυρίδωνας. Με το όνομα Πραισός, συνδέονται πλέον τα δυο αυτά κοντινά χωριά, είτε γιατί ο ενεργός επί σειρά ετών σύλλογος τους είτε επειδή η αρχαία πόλη της Πραισού στη Μινωική Κρήτη έχουν δράσει με έναν τέτοιο τρόπο που εμείς οι Στειακοί είμαστε περήφανοι και ευγνώμονες για τον πολιτισμό μας.

Ακόμη δυο χωριά στολίδια στις παρειές των βουνών με την καταπληκτική τους θέα, με την παράδοση τους και την ιστορία τους, με τις παλιές εκκλησίες και τα στενά δρομάκια, και με τους λιγοστούς εναπομείναντες κατοίκους, να μένουν και να ευελπιστούν για ένα καλύτερο μέλλον για τον τόπο τους. Στις γειτονιές που δε λείπει ο καλλωπισμός και το μεράκι, είδαμε μια ερημοποίηση γενικά και μια εγκατάλειψη… Το οδικό δίκτυο σε άθλια κατάσταση…λεωφορείο δεν περνά, όπως μας είπαν, παρά μια φορά την εβδομάδα και αυτό κάνει το γύρο των χωριών για να φθάσει σε μιάμιση ώρα στη Σητεία, άθλιοι οι εσωτερικοί δρόμοι με μπαλώματα σκοντάφλες…

Η ομάδα μας αφού εκκλησιάστηκε στον βραδινό εσπερινό, στο εκκλησάκι της Παναγίας και ο πάτερ εν συντομία μας είπε την ιστορία της θαυματουργής εικόνας από την περίοδο της Τουρκοκρατίας, κατευθύνθηκε στο μοναδικό καφενείο της Νέας Παισού, όπου ο κ. Καραμανωλάκης ανακοίνωσε τα σχέδια του, και συνομίλησε εγκάρδια με τους κατοίκους και τους τοπικούς φορείς. Με μια βαθιά ευθύνη στον τόπο των Ετεοκρητών, ενέσκηψε στα προβλήματα των δύο χωριών και μίλησε με ποιο τρόπο θα δοθούν κίνητρα για να εγκατασταθούν νέοι άνθρωποι και να αρχίσει πάλι η ενεργός ζωή, είτε από τον τουρισμό, ή τον πρωτογενή τομέα, είτε από το νερό των πηγών που χάνεται χωρίς ένα φράγμα, τη στιγμή που οι άλλες πόλεις της επαρχίας μας το έχουν φροντίσει.

Όπως μας ανακοίνωσε ο πρόεδρος του συλλόγου κ. Ν. Κοκκινάκης, τη στιγμή αυτή γίνονται ανασκαφές στην Πραισό από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λασιθίου, με σπάνια ευρήματα να έρχονται στην επιφάνεια και αυτό και μόνο είναι ένα κίνητρο για να αρχίσουν να αναπαλαιώνονται τα ερημωμένα σπίτια, για την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής. Ήδη ο ξενώνας του συλλόγου στον Άγιο Σπυρίδωνα (Κανένε) λειτουργεί με μεγάλη επισκεψιμότητα, από ξένους ανά τη γη οι οποίοι απολαμβάνουν την ήρεμη ζωή, και την παράδοση του τόπου. Επίσης το ιστορικό μουσείο, το μοναδικό στην περιοχή, με τα σπάνια εκθέματα, είναι ένα άλλο κίνητρο για τον επισκέπτη. Με βάση αυτά και πολλά άλλα που ειπώθηκαν στο κοινό τραπέζι, με την άψογη φιλοξενία και τα καταληκτικά παραδοσιακά εδέσματα στο ταβερνάκι του χωριού Κανένε, έκλεισε η βραδιά με μια νότα αισιοδοξίας, αλλά και ευθύνης από όλους εμάς που βαλθήκαμε όλοι μαζί να υπερασπιστούμε τον τόπο και τα χωριά μας.

Μαζί λοιπόν σε ένα αισιόδοξο αύριο προχωράμε!